Close

ETAPES DELS SOMNIS

En un somni, el contingut manifest és el que somiem, i el contingut latent és la part no conscient, és a dir, el significat del somni.

 

Tots els somnis consten de cinc fases.

 

Fase I: É la fase de son lleuger, en la qual ens podem despertar fàcilment. El somni en fase I és poc o gens reparador.

 

Fase II: En aquesta fase desconnectem de l’entorn i facilita l’activitat de dormir. El somni de fase II és parcialment reparador. Aquesta fase ocupa al voltant del 50% del temps de son en l’adult.

 

Fase III: Aquesta fase, on el somni és més profund s’anomena Delta. Si ens despertem durant aquesta fase, és possible que ens sentim confusos i desorientats. En aquesta fase no es somia, es produeix una disminució del 10 al 30 per cent en la tensió arterial.

 

Fase IV: És la fase de major profunditat del somni. Igual que la fase III, és essencial per a la recuperació física i, especialment, psíquica. És important assenyalar que en aquesta fase es manifesten alteracions com el somnambulisme o els terrors nocturns.

 

Fase REM: És la fase en la qual estem en relaxació total, en son profund. En aquesta fase es presenten els somnis, en forma de narració, amb un fil argumental encara que sigui absurd. Les alteracions més típiques d’aquesta fase són els malsons.